Home > News > Veel vragen over leren met sociale media bij FLoat Lunch&Leren

Veel vragen over leren met sociale media bij FLoat Lunch&Leren

Afgelopen heb ik Lunch & Leren bezocht bij Float. Na de lunch was er middagsessie over het onderwerp: ‘Het nieuwe onderwijskundige vakmanschap’? De methode die hiervoor gebruikt werd was de open space methode; iedereen werd uitgedaagd een thema te noteren. Ik heb niet geteld, maar minstens een kwart van de onderwerpen had betrekking op leren met sociale media/e-learning. Het werd dan ook 1 van de onderwerpen van de open space. Gerlinde noteerde dit onderwerp ook, en werd gekozen tot thema-ondersteuner. Tijdens de sessies werd één ding duidelijk; er is enorm veel belangstelling voor dit onderwerp. Mijn indruk was dat het merendeel van de aanwezigen besefte dat je er niet langer omheen kunt.

Dat de belevingswereld van studenten en leerlingen van nu voor een groot deel bestaat uit contacten via verschillende media (hyves, msn, twitter, blogs etc.). En dat je bij die belevingswereld zou moeten aansluiten, dat het simpelweg kansen biedt. Veel ervaring en voorbeelden van het inzetten van sociale media waren er helaas  niet bij de aanwezigen. Men is wel erg benieuwd naar mogelijkheden om dit soort middelen in te zetten in lessituaties.

Weet iemand of er een publicatie is met voorbeelden van formele leersituaties waarin sociale media gebruikt worden? Zo niet, is het een idee om hier eens naar te gaan kijken? Voorbeelden die succesvol waren en misschien ook de voorbeelden die juist niet succesvol waren? Als ik nog moest afstuderen wist ik het wel: leuk onderwerp!!

Een paar interessante filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=sIFYPQjYhv8

http://www.youtube.com/watch?v=dGCJ46vyR9o&feature=player_embedded#

http://www.youtube.com/watch?v=_A-ZVCjfWf8

(de laatst 2 zijn een tip van Thelma Stobbelaar, bedankt!)

Advertisements
Categories: News
  1. Gerlinde Podt
    March 22, 2010 at 22:15

    Als thema-ondersteuner heb ik het gehele gesprek mogen volgen. Het klopt wat Christine zegt dat iedereen vindt dat je er niet meer omheen kan. Maar wat me ook opviel is dat er onder alle freelance onderwijskundigen die daar waren er toch ook nog heel wat rondliepen die het niet zagen zitten om social media in het onderwijs te integreren. Want ja hoe houd je daar controle op, de leerling maakt er toch misbruik van. Verbaasd me ergens toch wel.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: